Mit jelent spirituálisnak lenni?

A jóga tudománya azt mondja, hogy mindenki életében legalább egyszer eljön a Guru. 

Ez azt jelenti, hogy legalább egyszer kap a tudatosságból érkező jelet vagy tanítást. Ez érkezhet egy film, egy könyv, egy ember, egy technika által. Amivel aztán a szabad akarat törvénye alapján vagy él az illető vagy sem. A mag el van vetve.

Számomra az első ilyen lélekébresztő jel a Mennyei prófécia című könyv volt, James Redfield-től. Éreztem a zsigereimben, hogy az, amit ír az energiákról, a szemmel láthatatlan erők kölcsönhatásáról, mind igaz. Mintha emlékeztetne egy olyan egyetemes Tudatra, tanításra, amit elfelejtettem. Emlékszem, hogy sírtam a ráébredés élményétől. Az elrejtett emlék elkezdett szomjas lenni a tudásra, és habzsoltam a hasonló könyveket, előadók anyagait, tanfolyamokat. Akkor még nem volt ennyire nyitott a spirituális világ, alig lehetett információt találni a neten. 

Aztán ahogy az lenni szokott, mindig jött egy ember, akinek valami fontos információja volt számomra, anélkül, hogy tudta volna. Elkezdtem figyelni a jeleket, és figyelni a belső hangomra. Kinyílt a világ.

Ahogy egy barátom nagyszerűen összefoglalta: „A spiritualitásnak semmi értelme, ha nem éli az ember. Ha nem ülteti át az elméleti tudást a gyakorlatba. Megérteni nem elég, meg is kell tapasztalni. Megtapasztalni nem elég, meg is kell valósítani. Megvalósítani nem elég, élni is kell. És ha már éled, akkor előbb-utóbb tanítani is fogod.”

Minden jó módszer, ami neked működik, ami jól esik. A paletta elég bőséges, ami által lehetséges fejlődni.  

Aki egyszer megérzi a lelkében azt a belső indíttatást vagy hívást, később nem tudja nem csinálni.

A mag elindul a maga fejlődési útján, csírázik, szárba szökken, növekszik és kivirágzik, majd újra szétszórja magvait, amelyből újabb kis csemeték születnek. 

Mit jelent számodra, hogy megismered Önmagad?

A tudatosság útját járva egyre inkább éberek leszünk az Igazságra. Mivel van egy olyan univerzális törvény, hogy a hasonló a hasonlót vonzza, a környezet is elkezd változni körülöttünk. A régi és nem működő kapcsolataink megszakadnak, ami nem szolgálja a belső igazságot, azok a helyzetek és emberek eltűnnek az életünkből. 

Az, hogy most már 16 éve csinálom is, megadta nekem a szabadságot. Azt az érzést, hogy egyre inkább felvállalom magam. Nem mások elvárásai szerint élek. Kiállok magamért, és meghúzom a határaimat. Jó dolgokkal táplálom a testem, és megtanultam szeretni magam. Észreveszem a saját és mások játszmáit, tudatosabb vagyok a környezetre, megteszem, ami tőlem telik, hogy minél inkább élhető legyen a Föld. 

Elkezdtem nem kívánni a húst. Egyre tisztább táplálékokat eszem. Kevesebb sót kívánok, és érzékenyebb lettem a szagokra, illatokra.

A kozmetikumaimat lecseréltem méreganyagmentesre, és leginkább saját magam által készített kozmetikumokat használok.

Odafigyelek arra, hogy mit kíván a testem. Pihenést vagy épp arra van szüksége, hogy kardio mozgást végezzek vagy jógázzak. Olykor szaunázni vágyok vagy épp a víz elemmel töltődne fel a testem.

A meditáció az életem részévé vált.

Jobban vágyok a természetben lenni. A levegőn, érezni a napsütést, a szelet, a hangokat. Egyszerűen csak jelen vagyok. Feltöltődöm.

Egyre inkább a természetesség éltet. Nem a külsőségek, a látszat világ vonz, hanem sokkal fontosabbá válik a másikban is az, hogy mit érez, mi a megélése bizonyos dolgokkal kapcsolatban. Az érdekel, hogy mit képvisel.

Mindez megadja azt a folyamatot, amiben egyre inkább önmagamra találok. Aki mindig is itt volt, csak annyi maszkot tettem rá, hogy nem láttam.

 

Szerző: Bónyai Niki

Honlap

Facebook

Ajánlott programok